Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Easiest Way to Cook Perfect Sarimuka

Sarimuka. Seri Muka - amazing Malaysian kuih (sweet cake) made of glutinous rice, coconut milk, sugar and pandan leaves. Seri Muka is a dainty and yummy dessert. It's been a while since I posted Malaysian recipes.

Sarimuka Allow the kuih seri muka to cool to room temperature before cutting. Clean knife with a wet kitchen towel or use a plastic knife for a smooth cut. However, it will cause the layer of glutinous rice. You can have Sarimuka using 17 ingredients and 15 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Sarimuka

  1. You need of Ketan.
  2. Prepare 100 gr of beras ketan.
  3. Prepare 100 ml of santan kental.
  4. You need 2 jumput of garam.
  5. It's 1 lembar of daun pandan.
  6. You need of Adonan atas.
  7. You need 1 butir of telur.
  8. You need 3 1/2 sdm of gula pasir.
  9. It's 2 jumput of garam.
  10. Prepare 1 sdm of tepung beras.
  11. It's 1 sdm of tepung terigu.
  12. It's 1/2 sdt of tepung sagu.
  13. You need 1/4 sdt of pasta pandan.
  14. You need 1 sdm of susu kental manis.
  15. It's 100 ml of santan kental.
  16. Prepare secukupnya of Minyak goreng.
  17. Prepare of Daun pisang.

Versi Kuih Seri Muka Bakar pula, boleh klik di SINI. Namun bila saya berjaya mendapatkan resepi Kuih Muka Kak Lok, saya jadi sangat teruja untuk mencubanya lagi. Kebanyakan resepi Kuih Seri Muka menggunakan bahan yang sama cuma sukatan sahaja yang berbeza. Perbezaan dalam sukatan banyak memberi perbezaan dari segi keenakan kuih yang dihasilkan.

Sarimuka step by step

  1. Kukus beras ketan yg sudah bersih selama 10 menit.
  2. Masak sisa bahan ketan yaitu santan, garam dan daun pandan sampai mendidih.
  3. Setelah santan mendidih masukkan ketan yg sudah di kukus.
  4. Masak sampai jadi aron, setelah masak tinggal di kukus lagi kurang lebih 5-10 menit.
  5. Sambil menunggu, bisa membuat adonan untuk atasnya dengan mencampurkan gula dan telur. Aduk hingga larut.
  6. Campurkan tepung beras, terigu dan tapioka di satu wadah.
  7. Campurkan santan kental, garam dan susu kental manis jadi satu.
  8. Campurkan campuran telur dengan tepung sambil diaduk hingga rata ditambah dengan pasta pandan. Kemudian masukkan campuran santan perlahan sambil di aduk.
  9. Setelah merata, saring dan tiriskan.
  10. Cek apakah ketannya sudah siap, setelah itu masukkan ketan ke dalam cetakan loyang sambil di tekan agar memadat.
  11. Kemudian kukus lagi hingga ketan mengkilap.
  12. Setelah beberapa saat dan ketan mengkilap, tuangkan adonan atasnya secara perlahan sedikit" sampai menutupi permukaannya.
  13. Setelah beberapa saat lanjutkan lagi sedikit" hingga adonan atasnya habis.
  14. Setelah selesai tutup kukusan dengan tutup yg dilapisi serbet. Masak kurang lebih 15 menit.
  15. Setelah 15 menit dan atasnya mengeras, kue sudah matang dan siap ditiriskan.

Seri muka is a Malaysian steamed layer cake (kuih) which consist of a glutinous rice (thai sweet rice - sticky rice) layer steamed with coconut milk and a sweet pandan custard layer to finish off. It's green layer comes from the pandan leaf, but some do add green colouring. I prefer to stick with the natural green the pandan leaf gives out once blended. Seri Muka (also Kuih Seri Muka or Sri Muka (Malay: Pretty face) or Kuih Putri Salat) is a Malaysian two-layered dessert with steamed glutinous rice forming the bottom half and a green custard layer made with pandan juice (hence the green colour). Coconut milk is a key ingredient in making this kuih.

Post a Comment for "Easiest Way to Cook Perfect Sarimuka"