Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Easiest Way to Cook Perfect Sempolan tanpa ayam dan simple

Sempolan tanpa ayam dan simple. Resepi ayam ini khas untuk anda yang gilakan ayam goreng! Menggunakan pelbagai rempah ratus seperti jintan putih, jintan manis, serbuk ketumbar dan pelbagai lagi bahan wangi, anda pasti dapat menghasilkan ayam goreng yang sangat rangup dan lazat! Lauk ini sedap dimakan dengan nasi putih panas dan sayuran, tapi kalau nak ratah saja pun sedap. "Budak-budak ni suka betul makan bebola ayam tu.

Sempolan tanpa ayam dan simple Agaknya susah tak nak buat resepi bebola ayam sendiri dekat rumah?" Bukan anak-anak saja, mesti ramai yang suka makan bebola ayam ni termasuklah mak ayahnya sekali. Selalunya […] Boleh klik di SINI untuk melihat entri lalu yang menggunakan resepi yang sama. Kuah lodeh atau kuah lontong yang sedap, mestilah cukup lemaknya. You can cook Sempolan tanpa ayam dan simple using 7 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Sempolan tanpa ayam dan simple

  1. You need 8 sdm of tepung terigu.
  2. Prepare 3 sdm of tepung tapioka.
  3. It's Secukupnya of daun bawang.
  4. You need of Garam.
  5. Prepare of Penyedap.
  6. Prepare Sedikit of air panas.
  7. It's 1 butir of telur untuk menggoreng sempolan.

Juga kali ini saya membuat sedikit kelainan dengan saya memasak lama bahan kisar dengan air sahaja sehingga ianya benar benar masak. Kalau dulu saya terus memasaknya dengan santan cair. Masukkan kaki ayam atau apa apa bahagian ayam seperti bontot ayam, tengkuk ayam dan lain-lain ke dalam kuali. Rebus baki ayam tadi dengan daun bawang dan daun sup.

Sempolan tanpa ayam dan simple step by step

  1. Jadikan 1 wadah semua bahan, lalu tuang air panas sedikit² dulu, beri garam dan penyedap, oleni sampai kalis tes rasa..
  2. Masak air, beri sedikit minyak, tunggu sampai panas saja, lalu bentuk adonan,lalu masukan adonan, rebus sampai sempolan mengapung, tanda sudah matang,.. tiriskan..
  3. Panas kan minyak, kocok telur,, masukan sempolan kedlm telur, goreng setengah matang, angkat tiriskan, lalu masukan lagi dalam kocokan telur, lalu goreng lagi sampai warna kecoklatan., sempolan siap di nikmati 😁,. Selamat mencoba ☺️.

Masukkan serbuk lada, garam dan serbuk sup. Rebus sehingga bau naik atau pekat mengikut citarasa anda. Panaskan kuali non-stick dengan sedikit minyak dan masak ayam tadi hingga keperangan. Untuk sos, satukan tepung, bawang putih, pesto, susu cair, garam dan serbuk lada hitam di dalam mangkuk. Kacau hingga sebati dan tidak berketul.

Post a Comment for "Easiest Way to Cook Perfect Sempolan tanpa ayam dan simple"